Závislosť Európy od plynu z Ruska cez Ukrajinu sa znížila

24.02.2014 Celý región

Kyjev 24. februára (TASR) - Mierna zima v Európe spôsobila, že kontinent je v súčasnosti menej závislý od dodávok ruského plynu cez územie Ukrajiny než v predchádzajúcich rokoch. Tento fakt zmiernil obavy, že súčasná kríza na Ukrajine by mohla viesť k obmedzeniu dodávok. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko dalo najavo, že je nespokojné s vývojom na Ukrajine, kde parlament odvolal z funkcie proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Aj keď zatiaľ k žiadnemu oficiálnemu oznámeniu zo strany Moskvy, ktoré by mohlo naznačovať prípadné zastavenie dodávok plynu, nedošlo, Rusko pri spore s Ukrajinou o ceny komodity už podobné kroky v minulosti urobilo.

Ruská federácia je najväčším dodávateľom zemného plynu do Európy. Na celkovej spotrebe suroviny v Európe sa podieľa viac než štvrtinou, pričom polovicu z tohto objemu transportuje cez územie Ukrajiny. Keď Moskva v minulých rokoch pre spory o cenu plynu dodávky suroviny zastavila, Európa to pocítila, a to najmä krajiny strednej a južnej Európy.

V súčasnosti by však ani v prípade problémov nič podobné hroziť nemalo. Ako uviedla agentúra Reuters, stredná Európa, ktorá je od ruského plynu silne závislá, je zabezpečená dostatočne. Napríklad české a slovenské zásoby dosahujú od 40 do 50 % a poľské rezervy viac než 70 % z celkovej kapacity. Nižšie sú len maďarské rezervy, ktoré momentálne predstavujú asi 23 % z celkovej kapacity. V Nemecku, ktoré je najväčším európskym odberateľom ruského plynu, tvoria súčasné rezervy viac než 60 % z celkovej kapacity, čo znamená, že má dostatok plynu približne na 60 dní. Druhá najväčšia ekonomika eurozóny Francúzsko má zasa dostatok plynu na najbližších 50 dní.

Navyše, meteorológovia predpokladajú, že momentálne teplé počasie bude pokračovať na väčšine územia Európy. To znamená, že dopyt po plyne bude aj naďalej nízky.
 

Vyberte región